Ríkislógartilmæli um havumhvørvi

 

Ríkislógartilmæli

um

at seta í gildi fyri Føroyar "anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om beskyttelse af havmiljøet"

Samsvarandi samtykt Føroya løgtings staðfestir og fráboðar løgmaður ríkismyndugleikunum hetta ríkislógartilmælið:

Mælt verður ríkismyndugleikunum til at seta í gildi fyri Føroyar hjálagda uppskot til kongliga fyriskipan um "Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om beskyttelse af havmiljøet" við broytingum landsstýrisins.

 

Tórshavn, apríl 1999

 

løgmaður

 

 

 

UDKAST

 

 

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om beskyttelse af havmiljøet

 

Vi MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

 

I medfør af § 68, stk.1, i lov nr. 476 af 30. juni 1993 om beskyttelse af havmiljøet som senest ændret ved lov nr. 435 af 10. juni 1997 bestemmes, at loven skal gælde for Færøerne i følgende affattelse:

 

 

 

Kapitel 1

 

Formål m.v.

 

 

§ 1. Loven skal medvirke til at værne natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og plantelivet.

 

Stk. 2. Med denne lov tilsigtes at forebygge og begrænse forurening og anden påvirkning af natur ogmiljø, herunder særligt havmiljøet, fra aktiviteter, der kan

1) bringe menneskets sundhed i fare,

2) skade natur- og kulturværdier på og i havet, herunder havbunden

3) være til gene for den retmæssige udnyttelse af havet eller

4) forringe rekreative værdier eller aktiviteter.

 

Stk. 3. Loven skal endvidere sikre opretholdelsen af et beredskab til indsats mod forurening på havet, på kyster og i havne.

 

 

§ 2. Loven omfatter Færøernes sø- og fiskeriterritorium samt kontinentalsokkelområde. Følgende skibe, luftfartøjer og platforme er omfattet:

1) danske og færøske skibe

2) danske og færøske luftfartøjer,

3) danske og færøske platforme, og

4) udenlandske skibe i det omfang det er foreneligt med international ret.

 

Stk. 2. Loven omfatter ikke orlogsskibe og andre skibe, der ejes eller benyttes af en stat, så længe skibet udelukkende benyttes i ikke-kommerciel statstjeneste.

 

Stk. 3. Skibe, der udelukkende benyttes til fritidsformål (lystfartøjer) er ikke omfattet af bestemmelserne i § 20, stk. 1, og kapitel 12. Ved anvendelsen af beføjelserne i kapitlerne 2, 6, 7 og 10 kan miljø- og energiministeren dog fastsætte særlige regler for lystfartøjer.

 

Stk. 4. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 3, udøves for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 3. Ved lovens administration, herunder ved anvendelsen af lovens bemyndigelser, skal der lægges vægt på, hvad der er opnåeligt ved anvendelse af den mindst forurenende teknologi, herunder mindre forurenende råvarer, processer og anlæg og de bedst muligt forureningsbegrænsende foranstaltninger. Ved denne vurdering skal der lægges særlig vægt på en forebyggende indsats gennem anvendelse af renere teknologi.

 

Stk. 2. Ved bedømmelsen af omfanget og arten af foranstaltninger til forebyggelse og imødegåelse af forurening skal der lægges vægt på

1) de ydre omgivelsers beskaffenhed og forureningens sandsynlige indvirkning på disse og

2) hele det kredsløb, som stoffer og materialer gennemløber, med henblik på at begrænse spild af ressourcer mest muligt.

 

 

§ 4. Ved udtømning forstås i denne lov enhver udledning, udflydning eller bortskaffelse i havet af stoffer eller materialer, der stammer fra den normale drift af skibe eller bevægelige eller fast anbragte platforme.

 

Stk. 2. Ved dumpning forstås i denne lov enhver bortskaffelse i havet - som ikke er udtømning - af stoffer eller materialer fra eller sammen med skibe, fly eller bevægelige eller fast anbragte platforme og enhver bortskaffelse i havet af skibe, fly eller bevægelige eller fastanbragte platforme, herunder enhver udledning, udflydning eller bortskaffelse af stoffer eller materialer, der er bragt om bord eller transporteres med henblik på bortskaffelse eller stammer fra behandling af stoffer eller materialer, der er bragt om bord eller transporteres med henblik på bortskaffelse.

 

Stk. 3. Som udtømning eller dumpning anses ikke

1) anbringelse i havet af stoffer eller materialer, hvis anbringelse sker med andet formål end bortskaffelse,

2) udledning i havet af stoffer eller materialer, der er en direkte følge af undersøgelse eller udnyttelse af undersøiske mineralforekomster, jf. kapitel 10, og

2) efterladelse på eller i havbunden af platforme og andre anlæg til brug i forbindelse med efterforskning og indvinding af råstoffer i undergrunden, rørledninger og andre anlæg til transport af sådanne råstoffer samt vindkraftanlæg på søterritoriet, disses fundamenter og tilhørende ledningsanlæg.

 

Stk. 4. Ved afbrænding forstås i denne lov enhver bortskaffelse på havet ved hjælp af termisk destruktion.

 

 

§ 5. Ved Østersøområdet forstås i denne lov Østersøen, Den botniske Bugt, Den finske Bugt, Sundet, Bælterne samt Kattegat indtil breddeparallellen 57°44,8'N gennem Skagen.

 

Stk. 2. Ved Nordsøområdet forstås den egentlige Nordsø samt andre havområder inden for følgende grænser:

a) Nordsøen syd for den 62. nordlige breddegrad og øst for meridianen 4°V.

b) Skagerrak afgrænset i syd af breddeparallellen 57°44,8'N gennem Skagen.

c) Den engelske Kanal og adgangsvejene hertil øst for meridianen 5°V, og nord for breddeparallellen 48°30'N.

 

 

§ 6. Ved nærmeste kyst forstås i denne lov den basislinie, hvorfra det ydre territorialfarvand er fastlagt i overensstemmelse med international ret.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte regler om, hvad der i nærmere angivne havområder forstås ved nærmeste kyst.

 

 

§ 7. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler bestemme, at et havområde er et særligt havområde.

 

 

§ 8. Inden miljø- og energiministeren fastsætter regler i medfør af loven, forhandler ministeren med de nærmeste interesserede landsomfattende erhvervs- og miljøorganisationer, de kommunale organisationer og andre berørte statslige myndigheder, herunder erhvervsministeren og trafikministeren.

 

Stk. 2. Når Færøernes Landsstyre udsteder regler i medfør af loven, påtager landsstyret sig de i stk. 1, foreskrevne forhandlinger med de foreskrevne organisationer og statslige myndigheder.

 

 

 

Kapitel 2

 

Olie

 

 

§ 9. Ved olie forstås i denne lov enhver form for mineralolie og blandinger heraf, herunder råolie, naturgaskondensat, olieslam og olieaffald, samt brændselsolie og alle andre raffinerede produkter bortset fra petrokemikalier, der er klassificerede i henhold til § 14.

 

Stk. 2. Ved olietankskib forstås et skib, der er indrettet til at transportere, eller som transporterer olie i bulk.

 

 

§ 10. Ethvert olietankskib med en bruttotonnage på 150 BRT og derover, andre skibe med en bruttotonnage på 400 BRT og derover, som anvender olie som brændstof, og platforme skal føre en oliejournal.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren fastsætter nærmere regler for oliejournalens førelse og indretning.

 

Stk. 3. Oliejournalen skal forevises kompetent myndighed mod forlangende.

 

 

§ 11. På færøsk søterritorium må udtømning af olie ikke finde sted.

 

Stk. 2. Uden for færøsk søterritorium må udtømning af olie kun finde sted i overensstemmelse med regler fastsat i medfør af stk. 3.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte nærmere regler om udtømning af olie og olieholdigt ballastvand uden for færøsk søterritorium fra olietankskibe, andre skibe og platforme. Ministeren kan herunder bestemme, hvor udtømning må finde sted, hvordan udtømningen skal foregå, herunder at den skal ske under anvendelse af godkendte systemer, og hvilke mængder der må udtømmes, herunder udtømningshastighed.

 

 

 

Kapitel 3

 

Flydende stoffer, som transporteres i bulk

 

 

§ 12. Ved flydende stoffer forstås i denne lov stoffer, hvis damptryk ikke overstiger 2,8 kp/cm2 ved en temperatur på 37,8° C.

 

 

§ 13. På færøsk søterritorium må udtømning af flydende stoffer, som transporteres i bulk, bortset fra vand ikke finde sted.

 

Stk. 2. Uden for færøsk søterritorium må udtømning af de af stk. 1 omfattede stoffer kun finde sted i overensstemmelse med de regler, der er fastsat i medfør af § 14.

 

 

§ 14. Miljø- og energiminsteren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte regler om klassifikation af flydende stoffer, som transporteres i bulk, og regler om, at stoffer, der er klassificerede som skadelige, ikke må udtømmes eller kun kan udtømmes på særlige betingelser. Miljø- og energiministeren udfærdiger en fortegnelse over klassificerede stoffer.

 

 

§ 15. Flydende stoffer, bortset fra olie, der ikke er optaget på den i medfør af § 14 udfærdigede fortegnelse, skal, forinden de transporteres i bulk til eller fra færøsk havn, midlertidigt klassificeres af miljø- og energiministeren.

 

 

§ 16. Skibe, der er indrettet til, eller som transporterer flydende stoffer i bulk (kemikalietankskibe), skal føre en journal for flydende stoffer, der i henhold til §§ 14 og 15 er klassificerede som skadelige.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren fastsætter nærmere regler for journalens førelse og indretning.

 

Stk. 3. Journalen skal forevises kompetent myndighed mod forlangende.

 

 

§ 17. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om losning og udtømning af tankskyllevand og om kontrol med overholdelse af bestemmelserne, herunder om udpegning og bemyndigelse af personer, der skal udføre kontrollen.

 

Stk. 2. Færøernes Landsstyre fastsætter regler om udpegning og bemyndigelse af de personer, der skal udføre kontrollen på Færøerne.

 

 

 

Kapitel 4

 

Stoffer og materialer i emballeret form, containere m.v.

 

 

§ 18. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte nærmere regler eller træffe bestemmelse om transport af stoffer og materialer i emballeret form, containere m.v., herunder regler om varsling og pligt til at afgive oplysninger om lastens indhold.

 

 

 

Kapitel 5

 

Faste stoffer, som transporteres i bulk

 

 

§ 19. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte regler om klassificering af faste stoffer, som transporteres i bulk, og regler om, at stoffer, der er skadelige, ikke må udtømmes eller kun udtømmes på særlige betingelser. Miljø- og energiministeren kan udfærdige en fortegnelse over klassificerede stoffer.

 

 

 

Kapitel 6

 

Kloakspildevand

 

 

§ 20. På færøsk søterritorium må udtømning af kloakspildevand (afløbsstoffer eller andet affald fra toiletter, hospitalsrum og rum, hvori der findes levende dyr) kun finde sted, såfremt

1) udtømningen foretages under anvendelse af et godkendt anlæg til behandling af kloakspildevand og spildevandet ved udløbet fra anlægget ikke frembringer synlige spor i havet,

2) spildevandet er findelt og desinficeret i et godkendt anlæg og udtømningen sker i en afstand af mindst 4 sømil fra nærmeste kyst eller

3) udtømningen foretages i en afstand af mindst 12 sømil fra nærmeste kyst. Foretages udtømning fra en tank til opsamling og opbevaring af kloakspildevand, skal skibets eller platformens fart endvidere være mindst 4 knob, og udtømningen skal ske med moderat udløbshastighed.

 

Stk. 2. Landsstyremanden kan fastsætte særlige regler om udtømning af kloakspildevand i de i stk. 1 nævnte havområder, herunder forbud mod udtømning i havne, bugter, fjorde og lign. områder eller forbud mod udtømning fra bestemte skibe.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte regler om udtømning af kloakspildevand uden for færøsk søterritorium.

 

 

 

Kapitel 7

 

Affald

 

 

§ 20 a. Ethvert skib med en bruttotonnage på 400 eller derover og ethvert skib, der er godkendt til at befordre 15 personer eller flere, skal føre en affaldsjournal.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren fastsætter nærmere regler for affaldsjournalens førelse og indretning.

 

Stk. 3. Affaldsjournalen skal forevises kompetent myndighed mod forlangende.

 

 

§ 21. På færøsk søterritorium må udtømning af affald bortset fra frisk fisk og dele deraf ikke finde sted.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan inden for rammerne af Fiskeriministeriets lovgivning og EF-bestemmelser på fiskeriområdet fastsætte regler om udtømning af frisk fisk og dele heraf.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 2, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 22. I Nordsøområdet må levnedsmiddelaffald kun udtømmes, såfremt udtømningen sker mindst 12 sømil fra nærmeste kyst.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om udtømning af levnedsmiddelaffald uden for dansk færøsk sø- og fiskeriterritorium, herunder Nordsøområdet.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan fastsætte særlige regler om bortskaffelse af levnedsmiddelaffald fra platforme og fra skibe, der er beliggende inden for en afstand af 500 m fra en platform.

 

Stk. 4. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 3, udøves for færøsk sø- og fiskeriterritorium samt kontinentalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 23. I Nordsøområdet må udtømning af affald bortset fra levnedsmiddelaffald ikke finde sted.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan til opfyldelse af internationale aftaler fastsætte regler om udtømning af affald, der ikke er levnedsmiddelaffald, uden for færøsk sø- og fiskeriterritorium, og i Nordsøområdet.

 

 

 

Kapitel 8

 

Modtageanlæg

 

 

§ 24. Miljø- og energiministeren kan efter forhandling med trafikministeren fastsætte regler og træffe bestemmelse om oprettelse og indretning af anlæg til modtagelse af rester af olie og skadelige flydende stoffer og kloakspildevand samt affald i havne. Det kan i den forbindelse pålægges bunkringsvirksomheder, virksomheder, som foretager afskibning eller modtagelse af olie eller af skadelige flydende stoffer og skibsreparationsvirksomheder at etablere modtageanlæg for olie- eller kemikalieblandet ballast- og tankskyllevand.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1, udøves for modtageanlæg i færøske havne af Færøernes Landsstyre.

 

 

 

Kapitel 9

 

Dumpning

 

 

§ 25. Dumpning af stoffer eller materialer må ikke finde sted bortset fra dumpning af optaget havbundsmateriale.

 

Stk. 2. Det er ikke tilladt med henblik på dumpning bortset fra dumpning af havbundsmaterialer at overlade stoffer eller materialer til transport eller at transportere eller indlaste dem.

 

 

§ 26. Tilladelse til meddelelse af dumpning af optaget havbundsmateriale meddeles for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af en af Færøernes Landsstyre bemyndiget forvaltningsinstitution.

 

Stk. 2. I vurderingen af en ansøgning om tilladelse til dumpning af optaget havbundsmateriale skal indgå de forhold og hensyn, der er anført i bilag 1.

 

Stk. 3. Der må kun meddeles tilladelse til dumpning af havbundsmateriale, såfremt havbundsmaterialet vurderes at indeholde uvæsentlige mængder og koncentrationer af de i bilag 2 nævnte stoffer og materialer, og såfremt disse ikke er tilført havbundsmaterialet med henblik på bortskaffelse.

 

Stk. 4. Til brug for den i stk. 2 og 3 nævnte vurdering kan den af landsstyret bemyndigede forvaltningsinstitution stille krav om, at ansøgeren for egen regning lader foretage analyser af havbundsmaterialet.

 

Stk. 5 Udgår..

 

Stk. 6. Dumpning af optaget havbundsmateriale skal fortrinsvis finde sted inden for færøsk søterritorium

 

 

§ 27. Tilladelse til dumpning af havbundsmateriale skal være tidsbegrænset og angive, hvilke stoffer eller materialer der omfattes af tilladelsen, den samlede mængde, positionen for dumpningen og tilladelsens udløbsdato. Endvidere kan der i tilladelsen stilles vilkår om bl.a. fremgangsmåden, herunder om optagning og udlægning, tilsyns- og sikkerhedsforanstaltninger og indberetning. Ved anden bortskaffelse af havbundsmateriale end dumpning kan der fastsættes vilkår om optagningsmetode.

 

 

§ 28. Miljø- og energiministeren kan fastsætte nærmere regler om tilladelsesordningen for dumpning af havbundsmateriale, herunder om ansøgningens indhold, om prøveudtagning og analyser af havbundsmateriale og om amtsrådets vurdering og behandling af sager efter § 26.

 

Stk. 2. Udgår

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 29. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, foretage ændringer i bilag 1-2.

 

 

 

Kapitel 10

 

Anden forurening

 

 

§ 30. Færøernes Landsstyre kan efter indhentet udtalelse fra miljø- og energiministeren herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om udledning i havet og anden bortskaffelse af stoffer og materialer, der stammer fra undersøgelse eller udnyttelse af undersøiske mineralforekomster, herunder kulbrinter.

 

Stk. 2. I regler udstedt i medfør af stk. 1 kan det bestemmes, at udledning eller anden bortskaffelse af bestemte stoffer ikke må finde sted, såfremt dette må antages at indebære en væsentlig risiko for forurening af omgivelserne.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1 og 2, udøves for kontinentalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 31. Afbrænding af stoffer eller materialer på havet må ikke finde sted.

 

Stk. 2. Det er ikke tilladt med henblik på afbrænding på havet at overlade stoffer eller materialer til transport eller at transportere og indlaste dem.

 

Stk. 3. Det i stk. 1 nævnte forbud omfatter ikke

1) bortskaffelse ved afbrænding af normaldriftsaffald fra skibe og platforme og

2) bortskaffelse ved afbrænding af stoffer og materialer, der stammer fra undersøgelse eller udnyttelse af undersøiske mineralforekomster, jf. § 30.

 

Stk. 4. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om bortskaffelse af normaldriftsaffald fra skibe og platforme ved afbrænding.

 

Stk. 5. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 4, for så vidt angår bortskaffelse af normaldriftsaffald fra platforme ved afbrænding udøves for kontinentalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 32. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om særlige foranstaltninger, herunder krav til brændstof, om bord i skibe eller på platforme med henblik på begrænsning af luftforurening.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1, for så vidt angår krav til brændstof på platforme udøves for kontinetalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 33. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler, jf. lovens formål, til forebyggelse og begrænsning af forurening fra aktiviteter på havet, som ikke er omfattet af reglerne i kapitel 2-10.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om, at oprettelse af en hurtigfærgerute, der anløber mindst én færøsk havn, indsættelse af en hurtigfærge på en eksisterende rute, væsentlig ændring af sejladsfrekvensen på en eksisterende hurtigfærgerute samt væsentlige afvigelser af sejlruter for hurtigfærger ikke må ske, før der er meddelt miljøgodkendelse af miljø- og energiministeren. Ministeren kan endvidere fastsætte regler om, at eksisterende hurtigfærgeruter, som har mindst én færøsk anløbshavn skal ansøge om godkendelse og om fristen for indsendelse af ansøgningen.

 

Stk. 3. Ministeren kan fastsætte nærmere regler om godkendelsesordningen. Herunder kan ministeren fastsætte krav om, at der skal foretages en miljøkonsekvensvurdering af hurtigfærgeruten, hvor der er begrundet formodning om, at den påtænkte sejlads kan have væsentlig indvirkning på miljø, natur, friluftsinteresser eller kulturminder. Ministeren kan endvidere fastsætte regler om, i hvilket omfang rederiet skal bidrage med oplysninger til miljøkonsekvensvurderingen, samt i hvilket omfang offentligheden og de berørte myndigheder og organisationer skal inddrages."

 

Stk. 4. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1, 2 og 3, udøves for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

 

Kapitel 11

 

Beredskab

 

 

§ 34. Miljø- og energiministeren forestår i samarbejde med forsvaret, redningsberedskabet og andre myndigheder, ministeren bemyndiger dertil, bekæmpelse af olie- og kemikalieforurening af havet og de kystnære dele af søterritoriet.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 35. I tilfælde af olie- eller kemikalieforurening forestås sanering af kyststrækninger og bekæmpelse af forurening i havne af kommunalbestyrelsen.

 

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen tilvejebringer en beredskabsplan for iværksættelse af sanering af kyststrækninger i tilfælde af væsentlige forureninger af kyster i kommunen og for bekæmpelse af forurening i havne i kommunen.

 

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan pålægge havnebestyrelsen at udarbejde en beredskabsplan for bekæmpelse af forurening i havnen og at drage omsorg for, at det nødvendige materiel er til rådighed.

 

Stk. 4. Kommunalbestyrelsen underretter amtsrådet og miljø- og energiministeren om indholdet af beredskabsplanerne og ændringer og tillæg til disse.

 

Stk. 5. Amtsrådet samordner de kommunale beredskabsplaner efter forhandling med de berørte kommuner og opstiller på grundlag af de kommunale beredskabsplaner et samlet beredskab samt forestår og koordinerer indsatsen i forbindelse med alvorlige og omfattende forureninger.

 

Stk. 6. I tilfælde af særlig alvorlige og omfattende forureninger kan miljø- og energiministeren bestemme, at sanering af kyststrækninger og bekæmpelse af forurening i havne skal ledes af miljø- og energiministeren.

 

Stk. 7. På Færøerne forestås sanering af kyststrækninger og bekæmpelse af forurening i havne af de Færøske kommuner. Tilvejebringelse af beredskabsplaner efter stk. 2, påhviler de færøske kommuner, og disse skal stille nødvendigt materiel til rådighed som beskrevet i stk. 3. Underretning i henhold til stk. 4, skal ske til Færøernes Landsstyre, der tillige står for samordningen af de kommunale beredskabsplaner som nærmere beskrevet i stk. 5, samt ledelse af sanering af kyststrækninger og bekæmpelse af forurening i havne i situationer omfattet af stk. 6.

 

 

§ 36. Miljø- og energiministeren udarbejder efter forhandling med de kommunale organisationer retningslinier for indholdet af beredskabsplanerne og træffer bestemmelse om, på hvilket tidspunkt planerne skal foreligge.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren fastsætter efter forhandling med de statslige havnemyndigheder, de kommunale organisationer og havneorganisationerne regler om fordeling af udgifter til beredskab og bekæmpelses- og saneringsforanstaltninger mellem havnebestyrelsen, kommunalbestyrelsen, amtsrådet og staten.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1 og 2, udøves af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 37. Ethvert olietankskib med en bruttotonnage på 150 og derover og alle øvrige skibe med en bruttotonnage på 400 og derover skal have en godkendt beredskabsplan for olieforureningsulykker, der sker på skibet.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om beredskabsplaner for skibe med en bruttotonnage over 150, som er indrettet til, eller som transporterer skadelige flydende stoffer i bulk.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan fastsætte nærmere regler om de i stk. 1 og 2 nævnte beredskabsplaner, herunder at planerne skal godkendes, og at der kan stilles vilkår for sådanne godkendelser.

 

 

 

Kapitel 12

 

Indberetning

 

 

§ 38. Ejere, brugere og førere af samt lodser på skibe og ejere og brugere af og lodser på platforme samt den for platformen ansvarlige skal straks indberette til miljø- og energiministeren, såfremt der sker udtømning eller dumpning, som er i strid med loven eller omfattes af § 58. Endvidere skal der straks ske indberetning ved enhver form for kollision eller grundstødning, eller såfremt der af andre grunde er fare for udtømning.

 

Stk. 2. De i stk. 1 nævnte personer samt førere af luftfartøjer skal straks indberette til miljø- og energiministeren, såfremt der fra skibet, platformen eller luftfartøjet iagttages væsentligt spild af olie eller skadelige flydende stoffer.

 

Stk. 3. Havnebestyrelsen skal straks indberette til miljø- og energiministeren, såfremt der i havnen iagttages væsentligt spild af olie eller skadelige flydende stoffer og der er fare for forurening af havet.

 

Stk. 4. I de i stk. 1-3 nævnte tilfælde skal de nævnte personer efter anmodning give miljø- og energiministeren eller den myndighed, ministeren bemyndiger dertil, alle oplysninger, som har betydning for iværksættelse af foranstaltninger for at forhindre eller bekæmpe forurening af havet.

 

Stk. 5. For sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne skal de i stk. 1-4, nævnte indberetninger og oplysninger gives til Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 39. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte nærmere regler om den i § 38 nævnte indberetning og om indberetning af anden forurening af havet end den, der omfattes af § 38.

 

Stk. 2. I regler udstedt i medfør af stk. 1 kan det bestemmes, at der skal ske indberetning til de i henhold til internationale aftaler kompetente udenlandske myndigheder, såfremt skibet eller platformen befinder sig uden for dansk søterritorium.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1 og 2, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 40. Miljø- og energiministeren kan, herunder til opfyldelse af internationale aftaler, fastsætte regler om indberetning af oplysninger om farligt eller forurenende gods om bord i skibe og om etablering af en ordning for modtagelse, opbevaring og videresendelse af sådanne oplysninger.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøernes af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 41. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om, at forhandlere, importører, eksportører, befragtere og havnebestyrelser skal oplyse sammensætningen og mængden af de stoffer eller materialer, der ind- og udlastes i danske havne.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1, udøves for færøske havne af Færøernes Landsstyre.

 

 

 

Kapitel 13

 

Indgreb

 

 

§ 42. Miljø- og energiministeren eller den myndighed, ministeren bemyndiger dertil og politiet, kan med behørig legitimation uden retskendelse foretage de undersøgelser af et skib eller en platform, der er nødvendige for at forhindre eller bekæmpe forurening af havet, såfremt der fra skibet eller platformen er sket eller er fare for udtømning eller udledning, som er i strid med loven eller forskrifter udstedt i medfør heraf, eller som omfattes af § 58. Undersøgelsen må ikke medføre unødig forsinkelse eller unødig udgift for skibet eller platformen.

 

Stk. 2. For sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne udøves de i stk. 1, nævnte beføjelser af Færøernes Landsstyre, samt myndigheder, som Færøernes Landsstyre bemyndiger dertil.

 

 

§ 43. Miljø- og energiminsteren kan forbyde et skib at fortsætte sejlads eller andre aktiviteter eller påbyde, at sejlads eller andre aktiviteter skal følge bestemte retningslinier, såfremt der fra skibet er sket eller er fare for udtømning eller udledning, som er i strid med loven eller forskrifter udstedt i medfør heraf eller omfattes af § 58, og forbudet eller påbudet er nødvendigt for at forhindre eller bekæmpe forurening af havet.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan træffe foranstaltninger svarende til de i stk. 1 nævnte over for platforme.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan træffe yderligere foranstaltninger end de i stk. 1 og 2 nævnte såfremt dette er nødvendigt for at forhindre eller bekæmpe forurening, der kan medføre alvorlige skader for havmiljøet.

 

Stk. 4. Beslutning om forbud eller påbud efter stk. 1-3 skal snarest muligt meddeles føreren af skibet eller den for platformen ansvarlige eller ejeren eller brugeren af skibet eller platformen skriftligt eller telegrafisk med oplysning om grunden til forbudet eller påbudet og i tilfælde af tilbageholdelse med oplysning om de vilkår, hvorunder frigivelse kan finde sted.

 

Stk. 5. Miljø- og energiministeren kan offentliggøre oplysninger om et skibs tilbageholdelse, herunder om navnet på skibets klassifikationsselskab og årsagen til tilbageholdelsen.

 

Stk. 6. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1-3 udøves for for sø-og fiskeriterritoriet samt kontinentalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre, der tillige offentliggør oplysninger i henhold til stk. 5. Ved meddelelse af forbud eller påbud efter stk. 1-3, følges fremgangsmåden som beskrevet i stk. 4.

 

 

§ 43a. Miljø- og energiministeren kan udstede forbud mod, at et skib anløber danske havne, såfremt

1) skibet afsejler eller fortsætter sin sejlads trods et sejladsforbud efter § 43 eller

2) skibet undlader at anløbe et reparationsværft, som udpeges efter aftale med miljø- og energiministeren, med henblik på at udbedre de forhold, som førte til tilbageholdelsen.

 

Stk. 2. Ligeledes kan miljø- og energiministeren efter anmodning fra et andet EU/EØS-land udstede forbud mod anløb af danske havne, når et skib har overtrådt bestemmelserne for en tilbageholdelse meddelt af dette EU/EØS-land.

 

Stk. 3. Når der er udstedt et anløbsforbud over for et skib, kan miljø- og energiministeren give tilladelse til anløb af en bestemt dansk havn, hvis skibets fortsatte sejlads indebærer risiko for tab af menneskeliv, skade på havmiljøet, bydende nødvendige sikkerhedshensyn gør det påkrævet eller med henblik på at afhjælpe fejl og mangler.

 

Stk. 4. Miljø- og energiministeren ophæver et anløbsforbud, når de forhold, som førte til anløbsforbudet, er bragt i orden.

 

Stk. 5. Miljø- og energiministeren informerer straks de øvrige EU/EØS-lande om udstedelse og ophævelse af forbud mod anløb af danske havne med henblik på iværksættelse af tilsvarende tiltag i disse lande.

 

Stk. 6. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1, 2, 3 og 4, udøves for færøske havne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 44. Såfremt der er sket eller er fare for udtømning eller udledning, som er i strid med loven eller forskrifter udstedt i medfør heraf eller omfattes af § 58, og dette medfører udgifter til beredskabs- eller bekæmpelsesforanstaltninger, skal sådanne udgifter for alle rimelige forholdsregler bæres af skibets eller platformens ejere.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan pålægge ejeren af et skib eller en platform at stille sikkerhed for de i stk. 1 nævnte udgifter og bestemme, at skibet eller platformen skal tilbageholdes, indtil sikkerhed er stillet. § 43, stk. 4, finder tilsvarende anvendelse.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 2, udøves for for sø- og fiskeriterritoriet samt kontinentalsokkelområdet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

 

Kapitel 14

 

Tilsyn

 

 

§ 45. Miljø- og energiministeren fører tilsyn med overholdelsen af bestemmelserne i denne lov og de forskifter, der udstedes i henhold til loven.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren eller den myndighed, ministeren bemyndiger dertil, og politiet har mod behørig legitimation uden retskendelse adgang til et skib eller en platform, herunder til skibets eller platformens papirer, med henblik på at udøve tilsynsbeføjelsen efter stk. 1 og kan udtage prøver for at påse overholdelsen af loven og forskrifter udstedt i henhold til loven. Tilsynet må ikke medføre unødig forsinkelse eller unødig udgift for skibet eller platformen.

 

Stk. 3. For så vidt angår udenlandske skibe og platforme, der er under passage af dansk søterritorium, kan beføjelserne i medfør af stk. 2 kun udøves, såfremt der foreligger begrundet mistanke om overtrædelse af bestemmelserne i denne lov og forskrifter udstedt i henhold til loven.

 

Stk. 4. For sø- og fiskeriterritoriet samt kontinentalsokkelområdet ved Færøerne udøves tilsynet efter stk. 1, og beføjelsen efter stk. 2, af Færøernes Landsstyre, samt myndigheder, som Færøernes Landsstyre bemyndiger dertil. Ved udøvelsen af beføjelsen efter stk. 2, over for udenlandske skibe og platforme, der er under passage af færøsk søterritorium skal begrænsningerne i stk. 3 overholdes.

 

 

§ 46. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om inspektion af olietankskibes lasttanke til konstatering af, om mængden af ladningsrester er i overensstemmelse med oplysningerne om tidligere olielaster og udtømninger. Det kan herunder bestemmes, at inspektion kan foretages uden retskendelse mod behørig legitimation.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1, udøves for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 47. Miljø- og energiministeren kan fastsætte nærmere regler for anvendelse af mærkningsmateriale i danske skibe og i udenlandske skibe i dansk havn til sporing af udtømninger, der ikke er tilladt i henhold til loven, eller af andre former for forurening.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1 udøves for færøske skibe og udenlandske skibe i færøsk havn af Færøernes Landsstyre.

 

 

 

Kapitel 15

 

Administrative bestemmelser og klage

 

 

§ 48. Miljø- og energiministeren kan bemyndige en under ministeriet oprettet styrelse eller tilsvarende institution eller andre statslige myndigheder til at udøve de beføjelser, der i denne lov er tillagt ministeren.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om adgangen til at påklage afgørelser, der er truffet i henhold til bemyndigelse efter stk. 1, herunder at afgørelserne ikke skal kunne indbringes for ministeren.

 

Stk. 3. For de beføjelser, der i denne anordning er tillagt Færøernes Landsstyre, udøves Miljø- og energiministerens beføjelser efter stk. 1 og 2 af Færøernes Landssstyre eller den som Færøernes Landsstyre bemyndiger dertil.

 

 

§ 49. Afgørelser truffet af Færøernes Landsstyre og myndigheder bemyndiget hertil af Færøernes Landsstyre efter denne lov meddeles skriftligt til adressaten. Afgørelse om dumpning af optaget havbundsmateriale meddeles tillige klageberettigede personer, organisationer og myndigheder, jf. § 52, og de myndigheder, der i øvrigt har været inddraget i sagens behandling.

 

Stk. 2. Meddelelse til de personer, der er nævnt i § 52, stk. 1, nr. 1, kan finde sted ved offentlig annoncering i de færøske aviser.

 

 

§ 50. Afgørelser truffet af Færøernes Landsstyre og myndigheder bemyndiget hertil af Færøernes Landsstyre efter denne lov, der kan påklages, skal oplyse datoen for klagefristens udløb og i øvrigt indeholde oplysning om,

1) at afgørelsen kan påklages skriftligt, og til hvem afgørelsen kan påklages,

2) at klage over afgørelser, der er truffet i medfør af § 26, skal indgives til den myndighed, der har truffet afgørelsen, mens afgørelser, der er truffet i medfør af § 43 og 43 a, skal indgives til Tilbageholdelsesnævnet, jf. § 51, stk. 2, og

3) at klage skal være modtaget senest ved klagefristens udløb.

 

 

§ 51. Afgørelser om dumpning af optaget havbundsmateriale (klapning), jf. § 26, stk. 7, kan for klapninger på færøsk sø- og fiskeriterritorium påklages til landsstyremanden,

Stk. 2. Afgørelser truffet af Færøernes Landsstyre om forbud eller påbud efter § 43 og § 43 a, stk. 6, og kan påklages af afgørelsens adressat. Dette kan ske til det Tilbageholdelsesnævn, der er nedsat i henhold til lov om skibes sikkerhed m.v. Tilbageholdelsesnævnets afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Klagen efter stk. 2 sendes til Færøernes Landsstyre, der vidersender den til Tilbageholdelsesnævnet.

 

Stk. 3. I forbindelse med behandling af en klageesag efter stk. 2, indhenter Tilbageholdelsesnævnet en udtalelse om sagen fra en af Færøernes Landsstyre udpeget sagkyndig.

 

Stk. 4. Klager efter denne bestemmelse skal være indgivet inden 4 uger frae afgørelsens meddelelse. Ved offentlig annoncering dog fra annonceringens dato.

 

Stk. 5. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag I..

 

 

§ 52. Afgørelser efter § 26 kan påklages af

1) enhver, der må antages at have en individuel væsentlig interesse i sagens udfald,

2) kommunalbestyrelsen,

3) embedslægeinstitutionen

4) færøske fiskeriorganisationer

5) færøske søfartsorganisationer

6) færøske natur- og miljøorganisationer

Færøernes Landsstyre har den endelige administrative afgørelse i sager om dumpning af optaget havbundsmatereriale.

 

Stk. 2 Et forbud eller påbud efter § 43 og § 43 a kan påklages af afgørelsens adressat.

 

 

§ 53. En tilladelse til dumpning af optaget havbundsmateriale må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet.

 

Stk. 2. En klage over en tilladelse til dumpning af optaget havbundsmateriale har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet. Hvis der ingdgives klage, skal den myndighed, der har meddelt tilladelsen, straks underrette ansøgeren herom.

 

 

§ 53 a. En klage over en godkendelse meddelt i medfør af regler, der er fastsat med hjemmel i § 33, stk. 2, har ikke opsættende vikrning, medmindre Færøernes Landsstyre bestemmer andet. Færøernes Lnadsstyre kan fastsætte regler om, at visse godkendelser ikke må udnyttes inde for klagefristen, og at en klage skal have opsættende virkning.

 

 

 

Kapitel 16

 

Andre bestemmelser

 

 

§ 54. Udledning i havet af stoffer eller materialer med henblik på videnskabelig forskning i forureningsbekæmpelse eller på at bekæmpe forurening af havet må ikke finde sted uden tilladelse fra miljø- og energiministeren. Uden for dansk søterritorium kan tilladelse tillige gives af de kompetente myndigheder i en stat, der har tiltrådt konventionen om beskyttelse af havmiljøet i Østersøområdet eller konventionen om forebyggelse af forurening fra skibe.

 

Stk. 2. Tilladelse efter stk. 1, 1. pkt., kan kun gives i konkret foreliggende enkelttilfælde eller under særlige omstændigheder for en nærmere angivet periode. Tilladelsen skal angive, hvilke stoffer eller materialer der omfattes af tilladelsen, den samlede mængde og vilkår om opbevaring, udtagning af periodiske kontrolprøver og indberetning.

 

Stk. 3. Miljø- og energiministerens beføjelse i henhold til stk. 1, 1. pkt. og stk. 2, udøves for sø- og fiskeriterritoriet ved Færøerne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 55. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om gebyrer til dækning af myndighedernes omkostninger ved administration og tilsyn i forbindelse med loven og til dækning af havnenes udgifter ved driften af modtageanlæg, jf. § 24.

 

Stk. 2. Miljø- og energiministerens beføjelse efter stk. 1, udøves for så vidt angår omkostninger påført færøske myndigheder herunder havne af Færøernes Landsstyre.

 

 

§ 56. Såfremt der i denne lov eller i regler, der udstedes i medfør af denne lov, stilles krav om anvendelse af bestemte systemer og anlæg, skal disse være godkendt for så vidt angår danske skibe af erhvervsministeren eller den, som ministeren bemyndiger dertil, for så vidt angår danske platforme af miljø- og energiministeren eller den, som ministeren bemyndiger dertil, og for så vidt angår udenlandske skibe af kompetente myndigheder i en stat, der har tiltrådt konventionen om beskyttelse af havmiljøet i Østersøområdet eller konventionen om forebyggelse af forurening fra skibe.

 

 

§ 57. Tilladelser meddelt i henhold til denne lov eller en lov, der ophæves ved denne lov, kan til enhver tid ændres eller tilbagekaldes, når hensynet til beskyttelse af havmiljøet gør det fornødent.

 

 

§ 58. Bestemmelserne i kapitlerne 2-7 og 9 og 10 og forskrifter udstedt i medfør af disse finder ikke anvendelse,

1) når udtømning, udledning eller dumpning sker for at redde menneskeliv eller af hensyn til skibes, luftfartøjers eller platformes sikkerhed, eller

2) når udflydning skyldes skade på skibet eller platformen, skade på skibets eller platformens udstyr eller uundgåelig lækage, forudsat at der, efter at skaden eller lækagen er blevet konstateret, er iagttaget alle rimelige forholdsregler for at undgå eller formindske udflydning, medmindre ejeren, brugeren eller føreren af skibet eller andre, der udfører arbejde i skibets tjeneste, eller ejeren, brugeren eller den for platformen ansvarlige eller andre, der udfører arbejde i platformens tjeneste, har handlet forsætligt eller burde have forudset skaden.

 

 

 

Kapitel 17

 

Straf, ikrafttræden og overgangsbestemmelser

 

 

§ 59. Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der

1) overtræder § 10, stk. 1 og 3, § 11, stk. 1 og 2, § 13, § 16, stk. 1 og 3, § 20, stk. 1, § 20 a, stk. 1 og 3, § 21, § 22, stk. 1, § 23, stk. 1, § 25, § 31, stk. 1 og 2, § 37, stk. 1, § 53, stk. 1, og § 54, stk. 1,

2) undlader at indhente klassifikation efter § 15,

3) tilsidesætter vilkår efter § 27 og § 54, stk. 1,

4) undlader at foretage indberetning efter § 38, stk. 1-3 og 5, eller undlader at meddele oplysninger efter § 38, stk. 4 og 5,

5) undlader at efterkomme et forbud eller påbud efter § 43, stk. 1-3 og 6 eller forbud efter § 43 a, stk. 1 - 2 og 6,

6) modvirker undersøgelser efter § 42 eller tilsyn efter § 45, stk. 2-4 , og

7) modvirker tilbageholdelse efter § 44, stk. 2 - 3.

 

Stk. 2. Straffen kan stige til hæfte eller fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er

1) voldt skade på miljøet eller fremkaldt fare herfor eller

2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.

 

 

§ 60. For overtrædelse af § 11, stk. 1 og 2, § 13, § 25, § 31, stk 1. kan der pålægges skibets eller platformens ejer eller bruger bødeansvar, selv om overtrædelsen ikke kan tilregnes denne som forsætlig eller uagtsom. For sådant bødeansvar fastsættes ingen forvandlingsstraf..

 

 

§ 61. I regler, der udstedes i henhold til § 10, stk. 2, § 11, stk. 3, § 14, § 16, stk. 2, § 17, § 18, § 19, § 20, stk. 2 og 3, § 20 a, stk. 2, § 22, stk. 2 - 4, § 23, stk. 2, § 24, § 28, § 30, § 31, stk. 4 og 5, § 32, § 33, § 39, § 40, § 41, § 46 og § 47, kan der fastsættes straf af bøde. Det kan endvidere fastsættes, at straffen kan stige til hæfte eller fængsel i indtil 2 år under tilsvarende omstændigheder som anført i § 59, stk. 2.

 

 

§ 62. For overtrædelser, der begås af aktieselskaber, andelsselskaber, anpartsselskaber eller lignende, kan der pålægges selskabet som sådant bødeansvar. Er overtrædelsen begået af staten, en kommune eller et kommunalt fællesskab, jf. § 60 i love om kommunernes styrelse, kan der pålægges staten, kommunen eller det kommunale fællesskab bødeansvar.

 

 

§ 63. Ransagning kan ske i sager om overtrædelse af bestemmelserne i denne lov og bestemmelser udstedt i medfør af loven i overensstemmelse med retsplejelovens regler herom.

 

Stk. 2. Indtræder strafansvar efter §§ 59-61, kan det pågældende skib eller den pågældende platform tilbageholdes af tilsynsmyndigheden eller af politiet på tilsynsmyndighedens vegne, indtil bøder og sagsomkostninger er betalt eller der er stillet sikkerhed for betalingen. Sker dette ikke senest 2 måneder efter sagens endelige afgørelse, kan der søges fyldestgørelse i skibet.

 

 

§ 64. Anordningen træder i kraft den .........1997.

 

Stk. 2. Ved anordningens ikrafttræden ophæves:

1) lov nr. 130 af 9. april 1980 om beskyttelse af havmiljøet som sat i kraft for Færøerne ved anordning nr. 318 af 26. juni 1985.

2) lov nr 290 af 7. juni 1972 med senere ændring om foranstaltninger mod forurening af havet med andet end olie.

 

Stk. 3. Færøernes Landsstyre kan indtil år 2004 give tilladelse til dumpning af træskibe på det færøske sø- og fiskeriterritorium.

 

 

§ 65. Regler, der er fastsat i henhold til den i § 64, stk. 3, nævnte anordning forbliver i kraft, indtil de afløses af regler fastsat i henhold til denne anordning Overtrædelse af reglerne straffes efter de hidtil gældende regler.

 

 

§ 66. Afgørelser truffet efter de regler, der er nævnt i § 64, stk. 3, og § 65, bevarer deres gyldighed, indtil der efter denne anordning eller regler fastsat i henhold til denne anordning træffes ny afgørelse. Overtrædelse af sådanne afgørelser straffes efter de hidtil gældende regler.

 

 

§ 67. Sager, der ved anordningens ikrafttræden er under behandling, skal behandles efter de hidtil gældende regler.

 

 

 

 

 

BILAG 1

 

 

Forhold, der skal vurderes i forbindelse med behandling af en ansøgning om tilladelse til klapning:

 

A.Beskrivelse af klapmaterialet:

1. Mængde og art af det materiale, hvortil der søges tilladelse til klapning.

2. Indhold af de i bilag 1 anførte stoffer og materialer.

3. Klapmaterialets fysiske, kemiske, biokemiske og biologiske egenskaber.

4. Giftighed.

5. Nedbrydelighed.

6. Ophobning og biotransformation i biologiske materialer eller aflejringer.

7. Kemiske og fysiske ændringer i klapmaterialet efter klapning, herunder eventuel dannelse af nye forbindelser.

8. Sandsynligheden for frembringelse af afsmag eller andre forandringer, der forringer salgbarheden af marine ressourcer (fisk, skaldyr etc.).

9. Generelt skal det overvejes, om der er tilstrækkelig videnskabeligt grundlag med hensyn til karakterisering og sammensætning af klapmaterialet til at kunne vurdere dumpningens påvirkning af livet i havet og over for den menneskelige sundhed.

B.Beskrivelse af klapplads og klapmetode:

1. Geografisk position, dybde og afstand fra kyst.

2. Beliggenhed i forhold til andre områder (f.eks. EF-fuglebeskyttelsesområder, Ramsarområder, rekreative områder, ynglepladser, reservater, gyde-, opvækst- og fiskepladser samt råstofressourceområder)

3. Beskrivelse af relevante sedimentforhold.

4. Klapmetode og optagningsmetode.

5. Beskrivelse af relevante vandforhold, herunder spredning (f.eks. strøm, tidevand).

6. Tilstedeværelse og virkninger af igangværende og tidligere udledninger og klapninger i området (herunder ophobede virkninger).

7. Materialet skal i fornødent omfang omfatte fyldestgørende oplysninger om årlige gennemsnitsværdier for og sæsonmæssige afvigelser i de i dette bilag, dette afsnit, omhandlede forhold.

8. Generelt skal det overvejes, om der er tilstrækkelig videnskabeligt grundlag for en vurdering af følgerne af den ansøgte klapning.

C.Almindelige overvejelser og betingelser:

1. Mulige indvirkninger på rekreative værdier (f.eks. forekomst af flydende eller strandet materiale, uklarhed, dårlig lugt, misfarvning og skumning).

2. Mulige indvirkninger på livet i havet, vandfugle og deres fourageringsmuligheder, fiske- og skaldyrkulturer, fiskebestande og fiskeri, tangoptagning og -kulturer.

3. Mulige indvirkninger på anden anvendelse af havet (f.eks. forringelse af vandets kvalitet til industrielle formål, herunder mineral- og råstofudvinding, undervandskorrosion af konstruktioner, gene for manøvrering af skibe på grund af flydende materialer, gene for fiskeri eller navigering på grund af ophobning af affald eller faste genstande på havbunden og beskyttelse af områder af særlig betydning ud fra videnskabelige eller bevaringsmæssige hensyn.)

4. Mulighederne for nyttiggørelse eller den praktiske tilstedeværelse af alternative landbaserede behandlings-, bortskaffelses- eller tilintetgørelsesmuligheder eller mulighederne for at gøre stoffet mindre skadeligt med hensyn til klapning, idet såvel miljømæssige som økonomiske konsekvenser af alternativer til dumpning skal indgå i overvejelserne.

 

 

 

BILAG 2

 

 

Følgende stoffer og materialer må kun forefindes i klapmateriale i uvæsentlige mængder og koncentrationer:

 

1. Kviksølv og kviksølvforbindelser.

2. Cadmium og cadmiumforbindelser.

3. Antimon, arsen, beryllium, bly, chrom, kobber, molybdæn, nikkel, selen, tin, vanadium, zink og deres forbindelser, samt fosfor.

4. Cyanider og fluorider.

5. Organiske halogenforbindelser (f.eks. PCB, PCT, DDT m.v.) og stoffer, der kan danne sådanne forbindelser i det marine miljø, med undtagelse af stoffer, som er ikke-toksiske eller hurtigt i havet omdannes til stoffer, der er biologisk uskadelige.

6. Råolie og råolieaffald, raffinerede olieprodukter, rester, der fremkommer under raffinering af olie, og enhver blanding, der indeholder noget af disse stoffer.

7. Polycycliske aromatiske carbonhydrider (PAH) og deres derivater.

8. Phenoler og deres derivater.

9. Phthalsyre og dens derivater.

10. Svært nedbrydelige pesticider, begroningshindrende midler og kemiske stoffer til konservering af træ, tømmer, træmasse, cellulose, papir, huder og tekstiler og deres biprodukter, som ikke omfattes af pkt. 1-9.

11. Svært nedbrydelige giftige organiske silicium-forbindelser.

12. Overfladeaktive stoffer.

13. Ligninstoffer.

14. De chelatdannende stoffer EDTA og DTPA.

15. Stoffer med skadelig virkning for smag og/eller lugt i produkter fra havet, der anvendes til menneskelig føde.

16. Stoffer, som - uanset at de er af ikke-toksisk art - kan blive skadelige på grund af de mængder, i hvilke de klappes, eller som i alvorlig grad vil kunne forringe rekreative værdier.

17. Unedbrydelige plasticmaterialer og andre unedbrydelige syntetiske materialer samt andre materialer og stoffer, som kan flyde i havet eller forblive i suspension eller synke til bunds, og som kan være til alvorlig ulempe for fiskeri, søfart eller anden retmæssig udnyttelse af havet eller mindske dettes rekreative værdi.

18. Beholdere, metalaffald, tjæreagtige stoffer, der kan synke til bunds, og andet omfangsrigt materiale, som kan frembyde alvorlige ulemper for fiskeri eller søfart.

19. Radioaktivt affald eller andre radioaktive stoffer.

20. Materialer i enhver tilstandsform (fast, flydende, gasformig eller levende tilstand), fremstillet til biologisk og kemisk krigsførelse.

21. De af miljø- og energiministeren nærmere specificerede stoffer, som efter klapning i havet antages at kunne være kræftfremkaldende.