Hvalaveiða


Lagtingslov nr. 57 af 05.05.1984 om hvalfangst som senest ændret ved lagtingslov nr. 54 af 20.05.1996

Nr. 57 af 5. mai 1984, som ændret ved Ll. nr. 41 af 2. mai 1986, som ændret ved Ll. nr. 92 af 13. juni 1995, og som senest ændret ved Ll. nr. 54 af 20. mai 1996.

 

§ 1. På fiskeriterritoriet er det forbudt fra skibe hjemmehørende og registrerede i fremmed stat og fremmede statsborgere at drive nogen som helst erhvervsmæssig hvalfangst, herunder at foretage sådanne handlinger, der står i forbindelse med hvalfangst, såsom omladning af fangst, tilvirkning, pakning eller anden behandling af hval eller hvalprodukter, omladning og udrustning eller ankring med henblik på deltagelse i omladning af hval eller hvalprodukter eller indtagelse af udrustning.
Stk. 2. Landsstyret bemyndiges til at meddele dispensation fra forbudet i stk. 1 til fremmede statsborgere, bosat på Færøerne.

§ 2. Fangstskibe hjemmehørende og registreret i en fremmed stat skal på fiskeriterritoriet, også i havn, undtagen i tilfælde af havari, have alle hvalfangstredskaber stuvet til side, som sædvanligt er.

§ 3. 2) Med det formål at regulere fangsten af hval, der ikke er under fredning, fra skibe, hjemmehørende og registreret i kongeriget, og fra både, bemyndiges landsstyret  til ved bekendtgørelse at fastsætte regler om, hvordan fangsten skal udøves på fiskeriterritoriet, d.v.s. bl.a. regler om mindstemål, fredede områder, fredningstider, fangstredskaber og deres brug, fangstmetoder, begrænsning af fangstmængde og fangstindsats.

§ 4. Alle hvaler (Cetacea) er fredet for fangst, uanset fangstmåde.
Stk. 2. Landsstyret bemyndiges til i særlige tilfælde at undtage visse hvalarter fra fredning.
Stk. 3 og 4 (Findes kun som færøsk tekst, se denne)

§ 5. Landsstyret bemyndiges til at indgå aftale med fremmede stater om hvalfangst på disses fangstterritorier eller på det åbne hav med skibe hjemmehørende og registreret på Færøerne.
Stk. 2. For så vidt færøske skibe på dansk eller grønlandsk fangstterritorium angår, har landsstyret den samme betingede bemyndigelse som efter stk. 1 at afslutte aftale med regeringen eller grønlandske myndigheder.
Stk. 3. Med det formål at regulere fangsten i henhold til stk. 1 og 2 bemyndiges landsstyret til ved bekendtgørelse at fastsætte regler om, hvordan fangsten kan udøves, jfr. § 3.

§ 6. Overtrædelse af bestemmelserne i § 1 for så vidt angår ulovlig fangst straffes med bøde, hvorhos samtlige fangstredskaber, herunder kanoner, ladning, liner o.l. og fangst bliver at konfiskere. Skibet kan beslaglægges til dækning af bøde og omkostninger.
Stk. 2. Overtrædelse af forbudet i § 1 mod at foretage accesoriske handlinger og påbudet i § 2 straffes med bøde, hvorhos skib, fangst og samtlige redskaber kan beslaglægges til dækning af bøde og omkostninger.
Stk. 3. Overtrædelse af landsstyrets bekendtgørelser i henhold til §§ 3 og 5, stk. 3, straffes med bøde, hvorhos samtlige fangstredskaber, herunder kanoner, ladning, liner o.lign. og fangst kan konfiskeres. Skibet kan beslaglægges til dækning af bøde og omkostninger.

§ 7. Denne lov træder i kraft straks. Samtidig ophæves lov af 29. december 1857 om grindefangsten på Færøerne, lov nr. 117 af 15. marts 1939 om hvalfangst, kongelig anordning nr. 382 af 12. juli 1974 om hvalfangst og lagtingslov nr. 31 af 14. april 1977 om forbud mod skydning af grindehval indenfor søterritoriet.
Stk. 2. Landsstyret bemyndiges til ved bekendtgørelse at sætte lagtingslov nr. 8 af 3. januar 1950 om fordeling af døglingefangst ud af kraft.
Stk. 3. Grindareglugerðin nr. 21 af 17. maj 1955 med senere ændringer forbliver i kraft, til en bekendtgørelse erstatter denne.