Ketilansing


B. nr. 565 af 22.12.1971 om pasning af dampkedler, sett í gildi við K. nr. 79 frá 17.08.19991).

 

I henhold til § 29 i lov om almindelig arbejderbeskyttelse, § 11 i lov om arbejderbeskyttelse inden for handels- og kontorvirksomhed og § 21 i lov om arbejderbeskyttelse inden for landbrug, skovbrug og gartneri, jfr. lovbekendtgørelse nr. 297, 298 og 299 af 4. juli 1968, fastsættes:

§ 1. Bekendtgørelsen gælder for dampkedler, der er omfattet af bekendtgørelse om dampkedelanlæg på landjorden.

§ 2. Undtaget fra bekendtgørelsen er:

  1. varmtvandsbeholdere forbundet med trykvandledning (forbrugsvandvarmere), for så vidt de er i overensstemmelse med de tekniske forskrifter, der fastsættes af direktøren for arbejdstilsynet,
  2. varmtvandskedler til centralvarmeanlæg, for så vidt de er i overensstemmelse med de tekniske forskrifter, der fastsættes af direktøren for arbejdstilsynet,
  3. dampkedler, ved hvilke en sænkning af vandstanden efter direktøren for arbejdstilsynets skøn ikke medfører en aretruende tilstand for dampkedlen eller det tilhørende anlæg og
  4. dampkedelanlæg, der hører til statsbanernes eller de af staten kontrollerede private jernbaners rullende materiel.

§ 3. Til pasning af dampkedler må kun anvendes pålidelige personer, der er fyldt 19 år.
Stk. 2. Kedlens ejer eller bruger skal sikre sig, at kedelpasseren er i besiddelse af certifikat eller kontrolkort, og han skal sørge for, at kedelpasseren instrueres om det pågældende kedelanlæg.
Stk. 3. Kedlens ejer eller bruger skal sikre sig, at kedelanlægget opfylder bestemmelserne i bekendtgørelse om dampkedelanlæg på landjorden og de i henhold hertil fastsatte tekniske forskrifter.

§ 4. Kedelpasseren er ansvarlig for, at de i henhold til denne bekendtgørelse fastsatte forskrifter for pasning af dampkedler overholdes. Han skal gøre sig bekendt med de vejledninger, der er udsendt af direktøren for arbejdstilsynet, samt med de instrukser, der måtte foreligge vedrørende pasningen af det pågældende kedelanlæg.
Stk. 2. Kedelpasseren skal straks anmelde alle væsentlige fejl og mangler til kedlens ejer eller bruger.

§ 5. Den, som passer en dampkedel, skal have den under overvågning, så længe den er fyret. Han skal have mulighed for at betjene kedelanlægget og for at gribe ind, hvis der opstår fare for kedlens sikkerhed.
Stk. 2. Hvor dampkedlen er forsynet med særligt sikkerheds- og kontroludstyr, eller hvor særlige forhold i øvrigt gør det rimeligt og forsvarligt, kan direktøren for arbejdstilsynet tillade afvigelser fra bestemmelserne i stk. 1.

§ 6. Til at forestå pasning af eller selvstændigt at passe:

  1. damplokomotiver af enhver størrelse samt selvtransportable lokomobiler og damptromler og

  2. dampkedler, for hvilke produktet af arbejdstrykket i ato og det totale rumindhold i m3 – ved flere kedler opstillet uden forskriftsmæssig indbyrdes adskillelse, summen af de i drift værende kedlers produkttal – er 25 og derover, kræves, at den pågældende person er i besiddelse af et certifikat udstedt af direktøren for arbejdstilsynet.

Stk. 2. Kedelpassercertifikatet udstedes til personer, der fremlægger bevis for at have fornødne kundskaber i dansk og regning og for at have erhvervet teoretisk og praktisk kendskab til indretningen og pasningen af dampkedler og disses hjælpeaggregater, herunder kendskab til de danske forskrifter for kedelpasning.

§ 7. Til pasning af andre kedler under offentligt tilsyn end de i § 6 nævnte er det tilstrækkeligt, at den pågældende person opfylder kravene i § 3, stk. 1, og er forsynet med et kontrolkort, som udstedes af vedkommende fabrikinspektør. Denne skal forinden kortets udlevering forvisse sig om, at vedkommende har de fornødne kvalifikationer i pasning af mindre dampkedler og disses hjælpeaggregater, herunder kendskab til de danske forskrifter og vejledninger for kedelpasning.

§ 8. Omfanget af de krav, der stilles i § 6, stk. 2, og i § 7, fastsættes af direktøren for arbejdstilsynet efter udtalelsen fra det i bekendtgørelse om dampkedelanlæg på landjorden omtalte dampkedeludvalg.

§ 9. Hvor pasningen af dampkedler forestås af personer, der er i besiddelse af det i § 6 omhandlede certifikat, kan der til pasningen anvendes folk, der kun opfylder de i § 3, stk. 1, nævnte betingelser.
Stk. 2. Den, der forestår pasningen af en dampkedel, har ansvaret for dennes forsvarlige pasning og må derfor ikke befinde sig uden for den virksomhed, hvor kedlen er opstillet.

§ 10. Retten til at forestå pasning af eller selvstændigt at passe dampkedler kan af direktøren for arbejdstilsynet inddrages for bestandig eller for en vis tid, når den pågældende på grund af upålidelighed ved pasningen, manglende ædruelighed under arbejdet eller legemlige eller sjælelige svagheder er uegnet til at varetage denne gerning.

§ 11. Såfremt arbejdstilsynet drager kedelpasserens egnethed til kedelpasning i tvivl, kan han forlange, at der omgående foretages afhøringer eller undersøgelser til belysning heraf.

§ 12. Hvis der til pasningen af en dampkedel ikke kan skaffes en kedelpasser med henholdsvis certifikat eller kontrolkort, og dette ikke kan tilregnes kedlens ejer eller bruger, er denne berettiget til på eget ansvar at lade kedlen midlertidigt passe af en person, som han anser for egnet dertil, når han straks underretter vedkommende fabrikinspektør derom. Det samme gælder, hvis der under kedelpasserens ferie ikke kan skaffes en stedfortræder med henholdsvis certifikat eller kontrolkort. Det fastsættes derefter af fabrikinspektøren, hvor længe en sådan konstitution må vare; uden samtykke fra direktøren for arbejdstilsynet må den ikke strække sig ud over 4 uger.

§ 13. Direktøren for arbejdstilsynet udfærdiger forskrifter og vejledninger for pasning af dampkedler, der omfattes af denne bekendtgørelse, efter forhandling med dampkedeludvalget og arbejdsrådet, jfr. § 25 i bekendtgørelse om dampkedelanlæg på landjorden.

§ 14. Direktøren for arbejdstilsynet kan i enkelt tilfælde tillade afvigelser fra denne bekendtgørelse, når det skønnes rimeligt og forsvarligt.
Stk. 2. Direktøren for arbejdstilsynet kan, jfr. § 13, tillade afvigelser fra denne bekendtgørelse for sådanne arter af dampkedler, hvor forholdene på grund af kedlernes ringe størrelse, særlige konstruktion, lave tryk eller moderate temperaturer gør det rimeligt og forsvarligt.

§ 15. Overtrædelse af denne bekendtgørelse og de i henhold hertil udfærdigede forskrifter, forbud og påbud straffes efter § 71 i lov om almindelig arbejderbeskyttelse, § 25 i lov om arbejderbeskyttelse inden for handels- og kontorvirksomhed og § 24 i lov om arbejderbeskyttelse inden for landbrug, skovbrug og gartneri med bøde, medmindre lovgivningens almindelige bestemmelser medfører højere straf.
Stk. 2. Er overtrædelsen begået af et aktieselskab eller lignende, kan der efter § 71, stk. 4, i lov om almindelig arbejderbeskyttelse, § 25 i lov om arbejderbeskyttelse inden for handels- og kontorvirksomhed og § 24 i lov om arbejderbeskyttelse inden for landbrug, skovbrug og gartneri pålægges selskabet som sådant bødeansvar.

§ 16. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 1972.

------------

K. nr. 79 frá 17.08.1999, sum við heimild í § 17, stk. 1, í Ll. nr. 58 frá 24.5.1974 um arbeiðaravernd, sum broytt við Ll. nr. 81 frá 26.5.1982, setir B. nr. 565 af 22.12.1971 om pasning af dampkedler í gildi í Føroyum hevur í § 1, stk. 2, og í § 2 hesar ásetanir:

"§ 1, stk. 2: Tær heimildir, sum ymsir myndugleikar hava eftir nevndu kunngerðum, fær Arbeiðseftirlitið

§ 2 Brot á hesa kunngerð og tær kunngerðir, sum hervið verða settar í gildi, verða revsað eftir § 41 í lógini"